10 Mayıs 2025 14:45
İkinci Dünya Savaşında 740 binden fazla Türkmen vatandaşı hayatını kaybederken, on binlerce kişi gazi oldu.
Savaşta şehit olanların anısına Aşkabat Halkın Hafızası Anıt Kompleksi'nde anma töreni düzenlendi.
Törene Türkmen halkının Milli Lideri ve Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başta olmak üzere bakanlar, milletvekilleri, askeri kolluk görevlileri, diplomatlar ile kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Milli marş ve saygı duruşunun ardından Türkmen vatandaşları anıta çiçek bıraktı.
İkinci Dünya Savaşı'nda dedesini kaybeden Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov yayımladığı mesajda 1941 - 1945 yılları arasında yaşanan savaşın yüreklerde onarılmaz yaralara yol açtığını hatırlattı.
Savaşta hayatını kaybedenleri, gazileri ve dönemin zor koşullarını yaşayan anneleri saygı, şükran ve minnetle andığını ifade etti.
Türkmenler, kısıtlı koşullarda Sovyetler Birliği’nin savaş yükünü önemli oranda taşımış,Türkmenistan’dan binlerce kilo altın dönemin savaş fonuna aktarılmıştı.
Anahtar Kelimeler: 2. dünya savaşı, türkmenistan,