turkmenistan-disisleri-bakani-bm-de-konustu

Türkmenistan Dışişleri Bakanı BM’de Konuştu

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, BM Genel Kurulu'nun 79. oturumunda konuştu.

30 Eylül 2024 11:56

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'un konuşmasının ana başlıkları barış, güvenlik, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konularıydı.

Konuşmasında, Türkmenistan’ın girişimiyle Birleşmiş Milletler’de 2025 yılının “Uluslararası Barış ve Güven Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Meredov, küresel güvenlik konularında tarafsızlık diplomasisinin önemine değindi. Meredov, 2025 yılında Türkmenistan'ın tarafsız statüsünün BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmesinin 30. yıl dönümünün kutlanacağını söyledi.

Türkmenistan- Afganistan ilişkileri

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Meredov, ülkesinin insani sorunları çözmek için Afganistan tarafının barışçıl isteklerini desteklediklerini belirtti. Afganistan’da “Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan Gaz Boru Hattı'nın” inşasında yeni bir aşamaya geçildiğini, güzergâh boyunca enerji nakil hatları ve fiber optik iletişim sistemi inşasının devam ettiğini ve yeni bir demiryolu yapım çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

BM'ye Aral Gölü'ne destek çağrısı

Küresel iklim değişikliği kapsamında çölleşme ve su kaynaklarının azalması konularına dikkat çeken Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Orta Asya ve Hazar bölgesindeki çevrenin korunması ve Aral Gölü'nün kurtarılması için BM'nin daha aktif olmasını beklediklerini belirtti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanı sıra çok sayıda liderle de ikili görüşme gerçekleştirdi. 

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, bm, raşid meredov, aral gölü,

Diğer Haberler