02 Haziran 2021 11:08
Türkmen halkının milli mimarisinin özel niteliklerini kendinde bulunduran bu anıt, Türkmenistan devletinin tarafsızlığını ve bağımsızlığını, Türkmen halkının birliğini sembolize etmektedir.
119.600 m2 alan üzerine kurulan anıta, Tören Alanı adı verilen giriş bölümünden geçilerek ulaşılır. Süs havuzları ve yeşil alanlarla çevrili olan giriş bölümünde her iki yanında toplam 10 adet 12 metre yüksekliğinde asker heykelleri gelenleri karşılar.
Platformdan itibaren toplam yüksekliği 185 metre olan anıt, merkezde yer alan sekiz köşeli Türkmen yıldızlarının piramidal olarak üç kademede toplam 27 metre yükselmesiyle oluşan bir gövde ve bu gövde üzerine oturan 91 metre yüksekliğindeki bir kuleden meydana gelir. Bu ölçüler, Türkmenistan’ın bağımsızlığının ilan edildiği 27.10.1991 ve Anayasa’nın kabul edildiği 18.05.1992 tarihlerini vurgular. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’de Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünü kabul eden 185 ülkeyi işaret eder.
Dört tarafında Türkmen halkının birlik ve beraberliğini ifade eden ve 5 vilayetin simgesi olan halı desenlerinin bulunduğu kule, en tepesinde yer alan ay ve beş adet yıldız ile tamamlanır. Bodrum katı, 5 ana yapı katı ve 15 adet kule katından oluşan Anayasa Anıtı’nın içerisinde toplantı ve konferans salonları, dinlenme alanları, Türkmen halkının tarihi değerlerini yansıtan bir müze, okuma salonları ve 2 adet seyir terası bulunuyor.