turkmenistan-in-meshur-tandir-coreginin-lezzeti-bin-yildir-degismiyor

Türkmenistan’ın meşhur tandır çöreğinin lezzeti bin yıldır değişmiyor

Bereketin sembolü ekmek, Türkmenistan’da geçmişte olduğu gibi hala geleneksel yöntemlerle pişiriliyor.

16 Ocak 2024 11:55

10 bin yıl önce Anadolu'da üretilen buğday öğütüldükten sonra ekmek haline getirildi ve Türk insanın temel gıdası oldu.

Ekmeğe yüklenen değer deyimlere de konu oldu. "ekmek parası", "ekmek aslanın ağzında", "ekmeği taştan çıkarmak" gibi sözler halk arasında sıkça kullanılır hale geldi.

Tandır ekmeğinin tarihi

Türkmenistan’da da kendine özgü tandırlarda geleneksel yöntemlerle pişirilen ve bereketin sembolü kabul edilen Türkmen çöreğinin tarihi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar dayanıyor.

Her gün bir aile tarafından, yakılacak tandırın közü hazırlanıyor. Ardından mayalanmış hamur üzerine su serpilerek tandırın içine yapıştırılıyor. Tandırda pişirilen ekmekler, o mahalledeki tüm komşulara da dağıtılıyor.

Gelenek gereği önce mahallenin çocukları için pişirilen ekmek, ardından tüm komşular için hazırlanıyor.

Vitamin ve mineral değeri açsından son derece zengin olan çörekler, Türkmenler tarafından kutsal kabul ediliyor ve ülkeye gelen yabancı misafirlere ilk önce Türkmen çöreği ikram ediliyor.

Sofraların baş tacı, toplumun kutsal değeri ekmek, insanoğlunun tarih boyunca en çok ürettiği ve tükettiği gıda olarak kabul ediliyor.

 

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, ekmek, tandır, çörek,

Diğer Haberler