ucsuz-bucaksiz-bozkirin-ortasindaki-olumsuz-isim-abay

Uçsuz bucaksız bozkırın ortasındaki ölümsüz isim: Abay

Ulu bozkırların büyük ve ölümsüz şairi Abay Kunanbay’ın türbesi yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

15 Ağustos 2024 20:39

Türk dünyasının büyük şairi ve düşünürü Abay Kunanbay’ın türbesi, Kazak steplerindeki Jidebay Ovası'nda bulunuyor. Türbe, edebi mirası kadar özgün felsefi yapısıyla da göz kamaştırıyor.

Abay’ın doğumunun 150. yıl dönümü kutlamaları için mimar Bek İbrayev tarafından tasarlanan kompleksin resmi açılış töreni 1995 yılında yapıldı.

1931 yılında suikast sonucu şehit edilen Abay’ın yeğeni Şakarim’in de aynı yere defnedilmesi sebebiyle, türbe “Abay-Şakarim Edebi Anıt Kompleksi” olarak adlandırılıyor.

Abay’ın mezarında bulunan minare 32 buçuk metre yüksekliğinde. Minarenin iç ve dış tasarımı geleneksel Kazak çadırını andırıyor. Türbe 3 kattan oluşuyor. Koyu renkteki alt kat, yer altı dünyasını, kırmızı kat insanlar dünyasını, beyaz renkteki üst kat ise ruhlar âlemini sembolize ediyor.

Kompleksin dört köşesindeki küçük yapıtlar ise, ziyaretçiler için dua yeri olarak tasarlanmış. Kompleksin, ortasında ise antik amfi tiyatroyu andıran açık hava sahnesi bulunuyor. Burada, her yıl düzenli olarak Abay ve Şakarim okumaları, şiir şölenleri ve tematik konferanslar yapılıyor. Bu nedenle külliye, aynı zamanda, halk arasında “Edebiyatın Merkezi” olarak da adlandırılıyor.

Eserlerinde birlik ve beraberlik duygularını ön planda tutan, modern Kazakistan edebiyatının kurucusu Abay, günümüzde de sadece Türk dünyası için değil tüm dünya edebiyatı için de önemli bir isim.

Anahtar Kelimeler: abay kunanbay, kazakistan, türbe,

Diğer Haberler