yaklasik-40-ulkenin-semasi-turk-insansiz-hava-araclarinca-muhafaza-ediliyor

Yaklaşık 40 ülkenin seması Türk insansız hava araçlarınca muhafaza ediliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Türkiye, insansız hava araçlarında dünyada bir numaradır, 40'a yakın ülkenin semaları Türk insansız hava araçlarınca muhafaza edilmektedir." dedi.

23 Mayıs 2024 11:43

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin insansız hava araçlarında dünyada bir numara olduğunu belirterek, "Düşen helikopterin tespitiyle ilgili İran makamlarının Türk insansız hava araçlarını kullanımını talep etmesi üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde bulunan Taarruzi İnsansız Hava Aracımız (TİHA) Bayraktar AKINCI bölgeye intikal etti, gerçekten 1,5 saat gibi kısa bir zaman içerisinde hemen coğrafyayı tarayarak, çok zor, sarp bir coğrafya, kötü hava koşullarının bulunduğu, sisli ve bulutlu bir hava koşulu içerisinde helikopteri tespit etmesi mümkün oldu." dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Saraybosna İş Forumu'nun (SBF) açılışına katıldığı etkinlikte AA muhabirine açıklama yapan Kacır, Türkiye'nin teknoloji alanında önemli işler yaptığını belirterek, başarılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sürdürdükleri Milli Teknoloji Hamlesine borçlu olduklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'nın da bulunduğu helikopterin düşmesinin ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılan ve enkazı bulan Bayraktar AKINCI'nın önemli bir görev yaptığını belirterek, "Kazada hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetine Allah'tan rahmet diliyorum, İran halkına taziyelerimi sunuyorum. Düşen helikopterin tespitiyle ilgili İran makamlarının Türk insansız hava araçlarını kullanımını talep etmesi üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde bulunan Taarruzi İnsansız Hava Aracımız (TİHA) Bayraktar AKINCI bölgeye intikal etti, gerçekten 1,5 saat gibi kısa bir zaman içerisinde hemen coğrafyayı tarayarak, çok zor, sarp bir coğrafya, kötü, sisli ve bulutlu bir hava koşulu içerisinde helikopteri tespit etmesi mümkün oldu." diye konuştu.

Savunma sanayisinde Türkiye'nin elde etmiş olduğu kazanımların tüm dünya tarafından dikkatle takip edildiğini aktaran Kacır, savunma alanında yerli ve milli sistem ürünleriyle kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini, dünyanın en iyilerini geliştiren bir ülke olduklarını belirtti.

Savunma alanında kritik öneme sahip platformların yerli ve milli imkanlarla karşılandığını kaydeden Kacır, şunları ifade etti:

"Türkiye, insansız hava araçlarında dünyada bir numaradır, 40'a yakın ülkenin semaları Türk insansız hava araçlarınca muhafaza edilmektedir. Türkiye'de savunma sanayisinde yerlilik oranımız yüzde 20'lerden yüzde 80'lerin üzerine çıkmış durumdadır. Bu hikaye 3 bin 500 firmanın, 80 bine yakın nitelikli istihdamın bulunduğu dev bir ekosistemin kurulmasını da beraberinde getirmiş oldu. Bunların arasında Baykar gibi dünyanın en iyi ekiplerinin olmuş olması da gurur vericidir. Biz, teknolojiyi insanlık yararına kullanıldığı ölçüde kıymetli buluyoruz, savunma sanayisi atılımımız da bu medeniyet perspektifimizin bir parçasıdır. Dostumuz, komşumuz İran'ın duyduğu ihtiyacı aynı medeniyet perspektifiyle, sahip olduğumuz imkanları dostlarımızla, kardeşlerimizle paylaşma yaklaşımıyla değerlendirmiş olduk."

"Türkiye bugün hem sanayide hem de teknolojide Avrupa'nın öncü ülkesidir"

Türk savunma sanayisini ve Selçuk Bayraktar ile ekibini tebrik ettiğini kaydeden Kacır, afetle mücadelede de insansız hava araçlarını kullandıklarını, orman yangınların hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağladıklarını söyledi.

Kacır, zaman zaman insansız hava araçlarının karalamalara maruz kaldığını dile getirerek, "Bunlara en iyi cevap milli teknolojik ürünlerimizin ortaya koyduğu bu başarılı çalışmalar oluyor." dedi.

Türkiye'nin sahip olduğu deneyimleri Balkanlar ile paylaşabileceklerini belirten Kacır, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye bugün hem sanayide hem de teknolojide Avrupa'nın öncü ülkesidir. Türkiye, ticari araçlardan düz cam üretimine, güneş panellerinden, demir-çelik sektörüne, çimentoya, beyaz eşyaya kadar Avrupa'nın en büyük üretici gücüdür. Güneş paneli üretiminde, ticari araç üretiminde Avrupa birincisiyiz, beyaz eşya üretiminde Avrupa birincisi, dünya ikincisiyiz. Bütün bu sanayi kabiliyetini Balkan coğrafyasına çok daha güçlü şekilde taşımayı arzu ederiz. Bütün bunları yapmamıza imkan tanıyan tecrübelerimiz var. Organize sanayi bölgelerimiz var, sayılarını 192'den 361'e çıkardık son 22 yılda. Organize sanayi bölgelerinde istihdam 415 binden, 2 milyon 600 bine yükseldi. Organize sanayi bölgelerindeki aktif tesis sayısı 11 binden 58 bine yükseldi. Bütün bunlar son 22 yılda ortaya koyduğumuz üretim hamlesinin sonuçlarıdır."

Teknoloji alanında AR-GE ekosistemini geliştirdiklerini kaydeden Bakan Kacır, 102 teknoparkta 10 bin 500'e yakın inovasyon ve AR-GE faaliyeti sürdüren şirketler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AR-GE alanındaki insan kaynağını son 22 yılda 10 katına çıkararak 272 bini aşan çalışan olduğunu ifade eden Kacır, "SBF vesilesiyle Bosna Hersek'in bakanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdim. Bu coğrafyada Türkiye olarak desteklediğimiz çok önemli üniversiteler var. Biz, bu coğrafyanın genç ve çalışkan insan kaynağının ülkesine hizmet etmesini arzu ederiz." dedi.

"TEKNOFEST'e Balkan coğrafyasındaki genç kardeşlerimizin katılımının daha da artmasını arzu ediyoruz"

Türkiye'nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'i Balkanlar'daki kardeşleriyle gerçekleştirebileceklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, farklı paydaşlarının bu etkinlikleri yapmak istediğini söyledi.

Kacır, Türkiye'deki TEKNOFEST'e Balkanlar'dan gelecek gençlerin katılımını önemsediklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"TEKNOFEST, Türkiye'nin girişim fabrikasına dönüştü. Geçen yıl 1 milyon yarışmacı katıldı, 337 bin takımdan. Bu yıl takım sayısı 700 bini aştı, 1 milyon 600 bine erişti yarışmacı sayısı. Roketten, model uyduya, su altı robotlarından sağlıkta yapay zeka uygulamalarına, yenilikçi enerjiden otonom araçlara kadar yüz binlerce takım yüz binlerce proje artık binlerce girişimin de doğmasına vesile oluyor. Biz bu dip dalgaya Balkan coğrafyasındaki genç kardeşlerimizin katılımının daha da artmasını arzu ediyoruz. 100'e yakın ülkeden katılım var TEKNOFEST'e ama istiyoruz ki bu coğrafyadan katılım daha da artsın. Buralarda da benzer etkinlikler yapabiliriz, bunun için de buradaki paydaşlarımız bu konuda istekli olurlarsa ki o isteği de tüm görüşmelerde müşahede etmiş oldum. İnşallah bu coğrafyada özellikle Bosna Hersek gibi dost ve kardeş ülkelerin teknoloji geliştirme sürecine daha etkin şekilde katılmalarını sağlamaya yönelik işlerde birlikte çalışalım isteriz."

Anahtar Kelimeler: iha, türkiye,

Diğer Haberler