27 Kasım 2024 17:08
YEE'nin Ankara Ulus'taki tarihi binasında düzenlenen, iş birliği protokolünün imza törenine YEE Başkanı Abdurrahman Aliy, TYEK Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz ve iki kurumdan birçok yetkili katıldı.
Aliy, törende yaptığı konuşmada, anlaşmayla birikimlerini dünyaya daha kolay tanıtacaklarını söyledi.
TYEK ile iş birliğinin, bir koleksiyonun devrinden ibaret olmadığını belirten Aliy, şöyle devam etti:
"Aksine gönül coğrafyamızdaki bütün kültürel varlıklarımızı ortak bir şekilde muhafaza etme gayreti içinde olacağız. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Zaten çok önemli, yetkin bir kurum olarak da kurumun başkanı olarak da yazma eserler kurumu da bizimle birlikte bu konuda hareket edecek.
Her iki kurum başkanı olarak da bunu sonuna kadar götürebileceğimize inanıyoruz. (Protokolle) Bu mirası (yazma eserleri) gelecek nesillere aktarabileceğimiz çok büyük bir adım olarak görüyorum."
Yılmaz ise imzalanan protokolün Türk ve İslam tarihi ve kültürü açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
"(YEE) 10 bin civarındaki yazma eserin dijitalini TYEK Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanemizde araştırmacıların istifasına sunmak üzere bize teslim ettiler." diyen Yılmaz, Balkanlar'da ulaşılamayan 10 bin eserin artık İstanbul'da herkesin istifadesine sunacaklarını söyledi.
Yılmaz, bu eserler ile hafızalarının çok daha güçlü olacağını belirterek YEE'ye teşekkür etti.
İş birliği protokolü
İki kurum arasındaki protokolle YEE'nin Merkez Bankası iş birliğiyle yürüttüğü Balkanlar'da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi kapsamında dijitale aktardığı 10 bine yakın yazma eser, bu alanda Türkiye’nin en yetkin kurumu olan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından muhafaza edilecek ve bu yazma eserler Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde araştırmacıların erişimine açılacak.
İmzalanan protokolle hayata geçecek çalışmalardan biri de dijitale aktarılan eserlerin kataloglanması.
Enstitü 2021'de Bosna Hersek'teki Teşan Kütüphanesi'nde bulunan yazma eserlerin kataloğunu yayımlamış, diğer koleksiyonların kataloglanmasıyla ilgili ön çalışmaları yapmıştı.
Protokolle birlikte kataloglama çalışmaları Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının desteğiyle hız kazanacak. Böylece eserlerin yalnızca korunması değil, bilim dünyasıyla buluşması ve Osmanlı dönemine ait zengin kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması da mümkün olacak.
Anahtar Kelimeler: YEE, türkiye yazma eserler kurumu, abdurrahman aliy, tyek, coşkun yılmaz,