
05 Kasım 2025 12:07
Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan Hatay kaytaz böreği ve Gaziantep lahmacununun ardından Türk kahvesi de Türkiye'nin AB'de tescillenen ilk "Geleneksel Ürün Ad"ı olarak kayıtlara geçti.
Türk kahvesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılan başvuru sonucunda Avrupa Birliği'nde 'Geleneksel Ürün Adı' (Traditional Specialities Guaranteed) olarak ilan edildi.
TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, Türk kahvesinin, Avrupa Birliği’nde 'Geleneksel Ürün Adı' olarak ilan edildiği duyuruldu.
Tobb açıklamasında, "3 aylık sürecin tamamlanmasının ardından Türk kahvesi, Türkiye'nin AB'de tescil edilen ilk 'Geleneksel Ürün Adı' olacak. Kültürümüzün en köklü sembollerinden biri olan Türk kahvesi, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde de yer alıyor. 500 yılı aşkın geçmişiyle, sadece bir içecek değil; misafirperverliğimizin, sohbetin ve dostluğun simgesi. TOBB olarak yerel ve geleneksel değerlerimizi korumak, dünya çapında tanıtmak ve tescil ettirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Türk kahvesinin eşsiz kokusu ve lezzeti Avrupa'da da tescilleniyor" denildi.
Türk kahvesi yaklaşık 16. yy. başlarından beri Osmanlı ve Rumeli topraklarından tüm Avrupa ve dünyaya yayılmış bir lezzet olarak biliniyor.
Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan kahvenin 2. Viyana Kuşatması (1683) sonrası önce İtalya, sonrasında tüm Batı'da bilinilirliğinin arttığı düşünülüyor.
Anadolu'da kahve çekirdekleri yetişmemesine rağmen, Yemen ve Etiyopya gibi yerlerden gelen kahvenin Osmanlı İmparatorluğu'nda cezve ile pişirilme usulü ve lokumla ikram edilişi bu lezzetin Batı'da "Türk Kahvesi" olarak tanınmasında etkili oldu.
Tarihi kroniklerde, Kanuni Sultan Süleyman ve Hasekisi Hürrem Sultan'ın girişimleriyle kahvenin tüm imparatorluk topraklarında yayılarak bugünkü şöhretine kavuştuğu biliniyor.
İlk zamanlarda karpuz çekirdeği de dahil bir takım tatlandırıcılarla içilen kahve daha sonra lokum ikramıyla beraber ayrılmaz bir ikili olarak Türk mutfak kültürünün yadsınamaz bir parçası olmuştur ve genellikle kahvaltıdan sonra içilen bir ritüal haline gelmiştir.
Anahtar Kelimeler: AB, Türk Kahvesi, "Geleneksel ürün Adı", tescil, Türk kültürü, kahvenin tarihi,