azerbaycan-kazakistan-yuksek-konseyinin-ikinci-toplantisi-astanada-yapilacak

Azerbaycan-Kazakistan Yüksek Konseyi'nin İkinci Toplantısı Astana'da Yapılacak

İlham Aliyev, "Geçtiğimiz on yıllarda, halklarımız arasındaki tarihi kardeşlik, dostluk ve karşılıklı destek, ortak Türk kimliğinin sağlam temeli, benzer kültürel gelenekler ve manevi değerler temelinde gerçek stratejik ortaklık ve ittifak ilişkileri kurduk" dedi.

18 Ekim 2025 11:59

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazak "Kazinform" ajansına verdiği demeçte, Azerbaycan ve Kazakistan arasındaki üst düzey iş birliği mekanizması olan Yüksek Devletlerarası Konseyi'nin ikinci toplantısının Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirileceğini duyurdu.

Aliyev, ilk toplantısı geçen yıl Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın Azerbaycan ziyaretinde yapılan Konsey'in önemine dikkat çekerek, Astana'daki ikinci toplantıda, "karşılıklı yarar sağlayan iş birliği olanakları ve Azerbaycan-Kazak ilişkilerini yeni bir seviyeye taşımak için atılacak adımların" ele alınacağını belirtti.

Yatırım İş Birliği Güçleniyor

İkili ekonomik ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı Aliyev, yatırım iş birliğinin güçlendiğini vurguladı. Azerbaycan'ın Kazakistan ekonomisine yaptığı yatırımın 225 milyon dolara ulaştığını, Kazakistan'ın Azerbaycan'a yaptığı yatırımın ise 136 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydetti.

Devlet Başkanı, bu rakamların, iki tarafın uzun vadeli ortaklık ve sürdürülebilir kalkınmaya olan karşılıklı ilgisini gösterdiğini ifade etti.

Stratejik Ortaklığın Temeli: Türk Kimliği ve Kardeşlik

İlham Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini tarihi kardeşlik ve ortak kimliğin oluşturduğunu belirterek, "Geçtiğimiz on yıllarda, halklarımız arasındaki tarihi kardeşlik, dostluk ve karşılıklı destek, ortak Türk kimliğinin sağlam temeli, benzer kültürel gelenekler ve manevi değerler temelinde gerçek stratejik ortaklık ve ittifak ilişkileri kurduk" dedi.

Anahtar Kelimeler: Azerbaycan-Kazakistan Yüksek Konseyi İkinci Toplantısı_Astana, Azerbaycan ve Kazakistan arasındaki üst düzey iş birliği,

Diğer Haberler