
21 Haziran 2026 18:59
İçerişehir Devlet Tarihi ve Mimari Rezerv Dairesi, Arjantin'in Azerbaycan Büyükelçiliği ve Azerbaycan Dans Konseyi (AzDC) işbirliğiyle hayata geçirilen festivalin ilk günü, anlamlı bir tesadüfle Arjantin Bayrak Günü’ne ithaf edildi.
Kültürlerarası Köprü: Bakü'de İlk Tango Festivali
Açılış töreninde konuşan Arjantin'in Azerbaycan Büyükelçisi Marianxeles Bellushi, festivalin iki ülke arasındaki bağları güçlendirdiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:
"Bu festival, Azerbaycan ve Arjantin arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesine, yaratıcı alışverişin genişletilmesine ve halklarımız arasındaki dostane ilişkilerin çok daha güçlü bir zemine taşınmasına büyük katkı sunmaktadır."
Azerbaycan Dans Konseyi Başkanı ve Halk Sanatçısı Tarana Muradova ise bu yıl konseyin 5. kuruluş yıldönümünü kutladıklarını ve ülkede ilk kez bir tango festivali düzenlemenin gururunu yaşadıklarını belirtti.
Muradova, projenin hazırlanmasında uluslararası kültür ve dans girişimlerinin yapımcısı Artur Ostrolutsky’nin çok büyük bir emek harcadığını vurguladı.
Azerbaycan Dans Sanatında Festival Atağı
Ünlü koreograf Eldar Caferov, ülkede bir yıl içinde farklı dans türlerini kapsayan yedi uluslararası festival düzenlemeyi planladıklarının müjdesini verdi.
Caferov, bu etkinliğin sadece tango meraklılarını değil, Arjantin kültürünün geneline ilgi duyan geniş bir kitleyi bir araya getirdiğini aktardı.
“Metropolitango Ödülü” projesinin kurucusu Barbara Cicero ve koreograf Valentin Reshetnikov da törende yaptıkları konuşmalarda, tango sanatının dünyadaki birleştirici gücüne ve kültürlerarası diyalogdaki evrensel rolüne dikkat çekti.
Efsanevi Orkestra ve Dünyaca Ünlü Ustalar Sahnede
Açılış gecesinin sanatsal bölümü ise izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Dünyaca ünlü tango ustaları sahne alırken, efsanevi Solo Tango Orquesta orkestrası ve La Argenta Ensamble topluluğunun canlı performansları Bakülülere zengin bir müzik ziyafeti sundu.
Festival Kapsamında Neler Var?
Bakü sokaklarını ve kültür merkezlerini hareketlendirecek festival boyunca şu etkinlikler gerçekleştirilecek:
Kaynak: Azertac
Anahtar Kelimeler: Azerbaycan'da ilk kez Uluslararası Tango Festivali, İçerişehir Devlet Tarihi ve Mimari Rezerv Dairesi, Azerbaycan Dans Konseyi (AzDC), Arjantin'in Azerbaycan Büyükelçisi, Marianxeles Bellushi, Azerbaycan ve Arjantin arasındaki kültürel ilişkiler, Tarana Muradova, koreograf Eldar Caferov, Solo Tango Orquesta orkestrası, La Argenta Ensamble topluluğu,