cumhurbaskani-erdogan-ahiska-turku-surgununun-acisini-hala-yuregimizde-hissedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ahıska Türkü sürgününün acısını hala yüreğimizde hissediyoruz”

Sürgün sırasında on binlerce Ahıskalı Türk insanlık dışı koşullarda hayatını kaybetti.

13 Kasım 2025 12:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Dünya Ahıskalı Türkler Birliği (DATÜB) Heyetini kabul etti.

Erdoğan kabulde yaptığı konuşmada, Ahıskalı Türklerin kimliklerini koruması, anavatanlarına dönüşleri ve vatandaşlık süreçleriyle yakından ilgilendiklerini vurguladı.

Türkiye'nin Ahıskalılara Desteği

Dünyanın dört bir yanından gelen Ahıskalı Türkleri "milletin evinde" ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, birlik ve beraberlik tablosunun muhafaza edilmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, DATÜB'ün çalışmalarını takdirle karşıladığını belirterek, temel düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

"Biz, vatandaş ve soydaşlarımızın bulundukları ülkelerde kimliklerini, dillerini ve dinlerini korumalarını esas gören bir düşünceye sahibiz. Ahıskalı kardeşlerimizin anavatanlarına geri dönmeleri ve vatandaşlık almaları konusuyla da yakından ilgileniyoruz."

Haklı davalarının hem ikili düzeyde hem de Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlar nezdinde takip edildiğini söyledi.

Büyükelçilik ve başkonsoloslukların Ahıskalı kardeşlerimizi ilgilendiren tüm konularda kapılarını her daim açık tuttuğunu vurguladı.

Erdoğan, gençlerin milli ve manevi duygulara yabancı yetişmemesi için aile bağlarına ve gençlere özel ihtimam gösterilmesi çağrısında bulundu.

Sürgünün Acısı ve Anma Etkinlikleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Kasım 1944'te yaklaşık 100 bin Ahıska Türkü'nün ata vatanlarından sürgün edilmesinin acısını hala yüreklerinde hissettiklerini belirtti.

Sürgün sırasında on binlerce Ahıskalı Türk'ün insanlık dışı koşullarda hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Sürgünde yitirilenlerin anısını yaşatmayı vefa borcu olarak gördüklerini ifade ederek, anma etkinliklerinin farklı ülkelere, özellikle de sürgünün tanığı olan coğrafyalara taşınmasının isabetli olacağını dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı ile birlikte sürgüne dair interaktif bir sergi düzenlenmesi planlandığını ve bu serginin kalıcı kılınmasının hedeflendiğini aktardı.

Ukrayna'dan Gelenlere İskan ve Vatandaşlık Desteği

Ukrayna'daki savaştan etkilenerek Türkiye'ye gelen Ahıskalı Türklere sağlanan desteklere ilişkin de bilgi verildi:

Savaştan etkilenen 5 bine yakın Ahıska Türkü'nün temsilcilerini Külliye'de görmekten bahtiyarlık duyduğunu ifade etti.

Uluslararası koruma talep eden 2315 Ahıska Türkü'nün Elazığ'a geçici olarak yerleştirildiğini, bunlardan 703 kişinin Bitlis Ahlat'ta TOKİ konutlarında iskan edildiğini ve ikinci etap konutların hızla inşa edildiğini kaydetti.

Daha önce 2015'te Ukrayna'daki çatışmalardan etkilenen toplam 3215 soydaşın Erzincan Üzümlü ve Bitlis Ahlat'ta iskan edildiğini hatırlattı.

Verilen Destek

Sayı

İstisnai Vatandaşlık

Yaklaşık 170 bin kişi

Uzun Dönem İkamet İzni

150 binden fazla kişi

Erdoğan, diğer ülkelerdeki ihtiyacı olan tüm kardeşlere TİKA ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı gibi kurumlar aracılığıyla desteğin süreceğini belirterek, "Türkiye olarak her zaman yanınızdayız" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Anahtar Kelimeler: Dünya Ahıskalı Türkler Birliği (DATÜB), Ahıskalı Türkler, Erdoğan və Ahıska Türkleri,

Diğer Haberler