kirgizistanda-tdt-ulkeleri-demiryolu-idareleri-baskanlarinin-3-toplantisi-ger

Kırgızistan'da, TDT Ülkeleri Demiryolu İdareleri Başkanlarının 3. Toplantısı gerçekleştirildi

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Demiryolu İş Birliğine Güçlendirme Kararı ve Zengezur Koridoru Potansiyeli Gündemde.

01 Kasım 2025 12:19

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ülkelerinin demiryolu idareleri başkanlarının Bişkek'te gerçekleştirilen 3. toplantısında, bölgesel ulaştırma iş birliğini artırmaya yönelik önemli kararlar alındı.

Azerbaycan Demiryolları A.Ş. (ADY) Başkan Yardımcısı Nijat Guliyev'in de katıldığı toplantının temel hedefi, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının fırsatlarını genişletmek oldu.

Kritik Ulaştırma Güzergahları Masada

ADY'den yapılan açıklamaya göre toplantıda, TDT devlet başkanları tarafından kabul edilen 2024 tarihli Şuşa Deklarasyonu ve 2025 tarihli Gebele Deklarasyonu'ndan kaynaklanan konular ele alındı.

Görüşmelerin odak noktası, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahı'nda multimodal taşımacılığın geliştirilmesi, demiryolu, liman, ulaştırma ve lojistik operasyonlarının teşviki ve dijitalleştirilmesi oldu.

Özellikle, BTK demiryolu hattının kullanımının genişletilmesi ve yapımı planlanan Zengezur koridorunun potansiyeli ayrıntılı olarak değerlendirildi.

Yük Hacimleri ve Verimlilik Artışı

TDT üye ülkeleri arasında demiryolu ile yük taşımacılığının mevcut durumu masaya yatırıldı ve yük hacimlerinin artırılması beklentileri değerlendirildi. Bu kapsamda, iş birliğini güçlendirmek için kritik konular ele alındı:

  • Ortak bir tarife politikası oluşturulması.
  • Demiryolu altyapısının iyileştirilmesi.
  • Sınır geçiş noktalarının kapasitelerinin artırılması.
  • Ulusal demiryolu ağlarının kesişim noktalarında iş birliğinin güçlendirilmesi.

Katılımcılar, bölge genelinde sürdürülebilir ve kesintisiz ulaştırma zincirleri oluşturmak, transit güzergahlarının rekabet gücünü sağlamak ve operasyonel verimliliği artırmak için koordineli önlemler alınması gerektiğini vurguladılar.

Çalışma Grubu Etkinleştirilecek

Toplantıda, TDT demiryolları çalışma grubunun faaliyetlerinin daha da etkinleştirilmesi ve güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Grubun daha düzenli toplantılar yapmasının, alınan karar ve girişimlerin koordineli bir şekilde uygulanmasını sağlayacağı kaydedildi.

Bu toplantı, Türk Devletleri Örgütü'nün bölge içi bağlantısallığı ve küresel ticaret koridorlarındaki stratejik rolünü güçlendirme yolunda kararlılığını bir kez daha gösterdi.

Anahtar Kelimeler: Kırgızistan_TDT Ülkeleri Demiryolu İdareleri Başkanları 3. Toplantısı, Zengezur Koridoru Potansiyeli, Nijat Guliyev, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahı, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı,

Diğer Haberler