Romanlardaki Türkiye

Bir toplumun, bir ülkenin tarihi, ülkelerarası anlaşmalar, evraklar, notalar, manifestolar, savaş belgeleri veya resmi tarih anlatılarından ibaret değildir. Tarih, her küçük karesi o resmin anlamını değiştirecek ve yeniden yorumlamamıza sebep olacak büyük bir resim gibidir adeta. 


“Romanlardaki Türkiye” ülkemizin geçmişini, bugününü ve elbette geleceğini bir de romanlar üzerinden okumayı hedefliyor. Türk romanına yeni bir pencereden bakmayı, modernleşme ve batılılaşma maceramızı, hep birlikte bir kez daha, serinkanlılıkla gözden geçirmeyi teklif ediyor.
 

“Romanlardaki Türkiye” hem seyirlik ve ilgi çekici bir “docu-drama” dizisi olarak ekranlarımıza yeni bir soluk getiriyor; hem de okumayı önceleyen televizyon izleyicilerimize renkli ve benzersiz bir kültür ziyafeti sunuyor.

Osmanlı modernleşmesi, evinden kaçan çocukların hikayesidir diyebilir miyiz? Bir imkansız, netameli kaçış hikayesi… Döneminin en önemli yazarı ve ilk popüler romancısı Ahmet Mithat Efendi’nin Felatun Bey ve Rakım Efendi’sinin bu anlamda bir temsil kabiliyeti var mıdır? 

Romanlardaki Türkiye programı, Türk romanının köşe taşları üzerinden Türkiye okumaları yapmaya devam ediyor. 


Romanlardaki Türkiye, Zeynep Celeb’in sunumuyla TRT AVAZ'da...